Különböző méretű zabok léteznek, az általunk választott egy kicsit nagyobb, ezért kicsit hosszabb főzési időre van szüksége, aminek hossza attól is függ, hogy beáztattad-e előző este, vagy sem. Íme három fő elkészítési mód (1 dl zab kb. 2 adagot tesz ki): Áztasd be éjszakára, majd reggel főzd meg: Áztass be 1 dl zabot egy lábas vízbe előző este. Másnap reggel öntsd le róla a vizet, és adj hozzá kb. 3,0 dl új vizet egy csipet sóval együtt. Forrald fel, és főzd körülbelül 8-10 percig. Főzés közben kevergesd, adj még hozzá vizet ha kevésbé sűrű zabkását szeretnél készíteni. Áztatás nélküli főzés: Tegyél 1 dl zabot egy lábasba kb. 4,5 dl vízzel és egy csipet sóval, forrald fel, és főzd kb. 20 percig. Főzés közben kevergesd, adj még hozzá vizet ha kevésbé sűrű zabkását szeretnél készíteni. Ha kész, hagyjuk a zabkását fedő alatt kb. 5 percig állni (duzzadni). Előző este főzd meg, és hagyd egy éjszakán át állni: Tegyél 1 dl zabot egy lábasba kb. 3,5 dl vízzel és egy csipet sóval. Forrald fel, és főzd kb. 2 percig. Hagyd a zabkását fedő alatt egy éjszakán át állni (duzzadni). Másnap reggel melegítsd fel egy kevés vízzel. Ha krémesebb állagú kását szeretnél, víz helyett bármilyen tejben készítsd el, vagy vegyítsd fele tej, fele víz arányban. Ha túl kevésnek ítéled, főzés közben nyugodtan adj hozzá még folyadékot. Ha hagyod állni, a zabkása magába szívja a felesleges vizet/tejet. A zabkását több napig tárolhatod a hűtőszekrényben, és egy kevés vízzel / tejjel bármikor felmelegítheted. Ne feledkezz meg a só hozzáadásáról - kihozza a zabkása karakteres ízét!
"Acélvágott zab - nagyobb szemű és teljesebb zabkása!"